• Strona główna
  • Znani żydzi
  • Żydzi we Wrześni
  • Potrawy Żydowskie
  • Quest
  • Aktualności

Potrawy Żydowskie




W tej zakładce dowiesz się co jedli Żydzi. Poznasz tradycyjne przepisy kuchni żydowskiej, ale również takie, które udowadniają, że widoczne są w niej wpływy innych kultur. Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej jest podział pokarmów na koszerne – czyste, dozwolone oraz na nieczyste, czyli zakazane.

Może zachęci Cię do przeczytania informacja, że obecnie koszerne jedzenie staje się coraz bardziej popularne i uznawane jest za wyjątkowo smaczne.

Może sam wypróbujesz któryś z poniższych przepisów?

Powodzenia i smacznego !

Lista przepisów:


  • Gulasz Żydowski
  • Kugel na słodko
  • Chałka
  • Hummus z oliwkami
  • Rugelach
  • Chrupnik
  • Kreplach

Żydowski gulasz




  • Składniki:
  • 500g wołowiny
  • 3 marchewki
  • puszka groszku
  • cebula
  • 3 słodkie ziemniaki
  • 1/4 szklanki cukru

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać odsączony groszek oraz cukier, zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30 minut w temp. 180st.

Kugel na słodko




  • Składniki:
  • 200g Makaronu wstążka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2/3 szklanki rodzynek ciemnych
  • 1 średnie jabłko lub gruszka, obrane i pokrojone na małe, cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić. Jajka rozkłócić i wymieszać z kwaśną śmietaną i Syropem klonowym. Wymieszać z makaronem i dodać resztę pozostałych składników. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i piec około 35-40minut w temp. 180st.

Chałka




  • Składniki:
  • mąka typ 650 - 4 szk.
  • drożdże świeże - 20 g
  • ciepłe mleko - 1 szk.
  • jajko - 1 szt.
  • żółtko - 1 szt.
  • cukier aromatyzowany wanilią - 80 g
  • masło - 60 g
  • sól - ½ łyżeczki
  • Ponadto
  • żółtko - 1 szt.
  • mleko - 1 łyżka

Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.

Hummus z Oliwkami




  • Składniki:
  • 3/4 szklanki zielonych drylowanych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Czosnek przeciśnij przez praskę. Ciecierzycę i oliwki przełóż do wysokiego naczynia. Wlej oliwę z oliwek i zmiksuj na gładko. Dodaj czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny i kurkumę. Miksuj ok. 1 minuty. Dopraw solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Gotowy hummus przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki. Podawaj z natką pietruszki jako przekąskę z pieczywem lub nachosami :)

Rugelach




  • Składniki:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
  • 2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
  • ok. 300 g mąki (2 i 1/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")

  • Nadzienie:
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło. Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe. Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników. Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Chrupnik




  • Składniki:
  • 20 dkg serduszek drobiowych
  • 30 dkg żołądków drobiowych
  • 5 kartofli ( pokrojonych w kostkę)
  • 20- 30 dkg kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula (w kostkę)
  • 3-4 ząbki czosnku (cały czas w kostkę)
  • 10 cm pora ( zielona część i tradycyjnie w kostkę)
  • 1 marchewka (może być w kółka)
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • troszkę magi lub lubczyk
  • koperek
  • pietruszka -natka
  • pieprz,sól
  • Serca i żołądki w gar i gotować do miękkości niemożliwej ,a następnie dodać pyrki ,seler pietruszkę ,kółkowaną marchewkę ( jak twierdzi moja córka) i gotować aż rozmięknie.Cebulkę na patelnie i zrumienić .Przyda się na koniec.W inny garnek zapakować kaszę i ugotować , potem odcedzić i przelać wodą. Jak się kartofle ugotują wrzucamy pora, czosnek i cebulkę ,a na koniec kaszę z sitka. Doprawiamy i niech popyka na wolnym ogniu, aż nabierze mocy .Na koniec doprawiamy maggi i wrzucamy wszystko co zielone. Koniec pieśni . Jestem oszustem więc dodaję przyprawę typu kucharek albo troszkę kurkumy ,żeby rosołkowa woda miała ładny kolorek.Jeżeli ktoś nie lubi podrobów to zawsze można czymś je zastąpić lub po prostu o nich zapomnieć :D Dzięki temu ,że kasza jest gotowana oddzielnie zupa nie ma koloru wody po myciu podłogi i dzieciaki chętnie ją pałaszują ,a Panowie wyjadają mięsko:D

Kreplach




  • Składniki:

  • Farsz
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki smalcu lub miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz


  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 surowe żółtko
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki masła
  • Przygotować ciasto: dodać do mąki żółtko i dolewając po troszku wody, zagniatać ciasto. Dodać masło, jeszcze raz wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i zostawić aż farsz będzie gotowy.

    Przygotować farsz: wątróbkę oczyścić z błonek i tłuszczu. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni olej i masło, wrzucić cebulę i wątróbkę, smażyć mieszając ok. 15 minut. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wyjąć wątróbkę, bardzo drobniutko ją posiekać, aż będzie wyglądała jakby była zmielona, wymieszać z pozostałymi na patelni tłuszczem i cebulą, dodać rozgniecione widelcem żółtka jajek, przyprawić solą i pieprzem. Dodać tyle smalcu lub miękkiego masła, aby farsz nie był suchy i nie kruszył się (powinna wystarczyć troszkę więcej niż 1 łyżka). Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić w małe kwadraty (4cm), nakładać po troszku farszu, zginać każdy kwadrat z farszem po przekątnej w trójkąt, zlepić dobrze brzegi. Zagotować osoloną wodę w dużym rondlu, wrzucać partiami pierożki, gotować 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyjmować pierożki łyżką cedzakową, przekładać na płaskie talerze, układając tylko w jednej warstwie, zostawić do ostygnięcia. Podawać przysmażone na oleju wymieszanym z masłem.

O projekcie

Niniejsza strona ma na celu propagowanie historii Żydów, którzy zamieszkiwali / zamieszkują tereny powiatu wrzesińskiego.

Przydatne linki

  • Autorzy
  • Źródła

Menu

  • Strona główna
  • Polacy pochodzenia Żydowskiego
  • Ciekawe miejsca
  • Potrawy żydowskie